Vilka batterier ska jag köpa?
Blybatterier
Ekonomiskt sett bör du få flest amperetimmar per krona med vanliga marin- eller fritidsbatterier från kända tillverkare som Exide, Varta och Global. De är normalt på 75 - 80 Ah. Om du köper större blybatterier så är de dyrare per amperetimme, dessutom är de mycket tyngre och besvärligare att få ner i båten.
Förutom startbatterier finns det fritidsbatterier och olika specialbatterier som exempelvis gel- och AGM-batterier.
Ett startbatteri är gjort för snabba ur- och iladdningar, men är dåligt för djupurladdningar. Fritidsbatteriet är gjort för att tåla djupare urladdningar, ned till 45-50 procent av batteriets kapacitet på bekostnad av startströmskapaciteten vid sträng kyla. Ett vanligt marinbatteri har en startström på över 500 A redan vid -30 °C. Det räcker för att starta de allra flesta motorer.
Gel- & AGM batterier
Gel- och AGM-batterier tål ännu djupare urladdningar och fler cykler, men de är dyrare batterier. Dock får man ut mer Wh (wattimmar) från ett sådant batteri. Så kostnaden per Wh som du kan använda blir inte så mycket högre, i vissa fall så kan det rentutav bli billigare med ett AGM- eller Gelbatteri.
Du behöver oftast inget speciellt startbatteri, utan kan ha blybatterier av samma typ genom hela batteribanken. Då kan du också skifta så att startbatteriet, som aldrig blir djupurladdat, kan bli förbrukarbatteri efter en säsong. På det sättet så förlänger du livslängden på dina batterier.
Litiumbatterier
Litiumbatterier är en självklarhet i din mobiltelefon och tar sig sakta men säkert in i fordon. Om du tittar på specialblybatterier, så bör du överväga att skaffa litiumbatterier. Prisskillnaden är mindre än tidigare och kvaliteten på litiumbatterier är numera riktigt bra.
Det finns olika typer av litiumbatterier.
Litium-polymer-batterier är det som sitter i mobiltelefoner. De är dyra, har hög kapacitet och lämpar sig till små kompakta batterier.
Litium-jon finner du i exempelvis handverktyg. De kräver ständig övervakning då överhettning kan ge explosionsartade kollapser.
Den tredje typen är litiumjärnfosfatbatterier. De har något lägre energitäthet än de andra två, men är i gengäld stabilare rent kemiskt. Det är dessa som bäst lämpar sig för användning i båt, husbil, husvagn etc.
Ett litiumbatteri väger mindre än hälften så mycket som ett motsvarande gelbatteri och tar ungefär hälften så stor plats. Men den stora fördelen är laddmottagligheten.